SVAR

Vi får ofta frågor om kosttillskott och relaterade saker och här lägger vi upp en del av de frågor som vi tycker är lite extra intressanta. Frågorna besvaras av Henrik Eiselt. 

Vad är det för skillnad på curcumin och det nano-curcumin (circumin)?

I många länder används gurkmeja som krydda som en del i den dagliga matlagningen och man har i epidemiologiska studier kunnat se vissa mönster där dessa människor drabbas mindre av vissa sjukdomar, t ex sjukdom i tarmarna. De här positiva effekterna av gurkmeja kommer av lång tids daglig användning av gurkmeja. Det främsta verksamma ämnet i gurkmeja är curcumin och man kan räkna med att innehållet av curcumin i gurkmeja ligger någonstans mellan 3-5 procent. 

Curcumin finns att köpa och det är då extrakt av gurkmeja. Det normala är att dessa extrakt innehåller 95% curcumin och kan därmed ses som en koncentrerar form av gurkmeja. Det är allmänt känt och visat i åtskilliga vetenskapliga studier att kroppen har väldigt svårt för att ta upp curcumin, dels beroende på att det är olösligt i tarmvätskan (hydrofobt) och det lilla som tas upp bryts snabbt ned i levern (konjugeras). Ungefär en procent av det curcumin du intar via munnen går ut i blodet och resterande går ut med avföring. En viss del av den här nedbrytningen kan motverkas av ämnet piperin som finns i svartpeppar och det är därför vanligt att kapslar med curcumin innehåller även piperin. Det finns en studie som visade att upptaget förbättrads 20-faldigt av denna kombination men då ska man ta hänsyn till att ett 20-faldigt upptag på något som i princip inte tas upp alls i praktiken innebär att du gör något dåligt till lite mindre dåligt. Studien är gjord på curcumin i doser om två gram så man vet inte om piperin hjälper till vid doser över två gram. Intag att fett samtidigt med curcumin kan vara en fördel och likaså kan uppvärmning av curcumin (och fett) vara bra för att öka curcuminets löslighet.

Effekten av curcumin är dosrelaterad, dvs du behöver en viss koncentration för att få effekt. Det här kallas terapeutisk dos. Kommer man inte upp i rätt koncentration kan man inte förvänta sig någon terapeutisk verkan utan då är det effekten av långsiktig användning man får hoppas på. I de allra flesta fall när det gäller kosttillskott baserade på ämnen från växtriket tas för låga doser eftersom man i princip aldrig tar hänsyn till upptag och nedbrytning/metabolisering.

För att sammanfatta ovanstående lite. Vanligt curcumin är lämpar sig mest för daglig användning under lång tid. Man ska inte förvänta sig några markanta effekter men ändå dra en viss nytta av curcuminets alla fördelar. Med svartpeppar etc kan man förvänta sig något bättre effekt men man bör vara medveten om att man förmodligen inte riktigt är uppe i terapeutisk dos. 

Så hur gör man om man verkligen vill ha ut max av curcumin? Jo man gör curcuminet vattenlösligt och använder s k drug-deliveryteknik. Den här tekniken går hand i hand med nanoteknik och det är just det som Circumin är, nano-curcumin.  I tillverkningen av Circumin använder Elabs s k skjuvkraft för att göra curcuminpartiklarna så små att det krävs elektronmikroskopi för att kunna se dem. De här pyttesmå partiklarna har en tendens att klumpa ihop sig (aggregera) och detta motverkas genom att binda partiklarna till små vesikler, höljen kan man säga. De här höljena är lösliga både i vatten och fett och fungerar som en skyddande barriär mot nedbryting i t ex levern. De transporterar curcminet via blodet till målcellerna. Höljena bidrar också till en tidsfördröjd effekt där curcuminet ligger kvar längre i blodet, upp till ett dygn, och har därför större chans att nå målcellerna. I praktiken innebär allt det här att upptaget av curcumin förbättras enormt. En normal dos är 50-100mg och det är sällan man behöver gå över den dosen. 

Ska du köpa vanligt curcumin eller Circumin? Hade du frågat mig för några år sen hade jag förmodligen sagt att du skulle köra på curcumin + piperin. Med ny teknik, nya rön och samtidigt som jag själv blivit mer insatt i curcumin så har jag fått ett annat perspektiv. Jag tycker att om du inte tar curcumin för något speciellt utan tänker med långsiktigt så klarar du dig med curcumin + piperin. Om du gör smoothies så skippa gurkmeja och gå över på curcumin istället och släng i en nypa svartpeppar. 15g gurkmeja innehåller bara 0,75g curcumin i bästa fall. 

Om du vill använda curcumin för dess mer direkta effekter så måste du kommer upp i den där terapeutiska dosen och då är Circumin det bästa valet. Och, som sagt, små doser räcker. Jag använder själv Circumin och tar 50mg dagligen. Det låter fjuttigt men är faktiskt effektmässigt en dos som de flesta som äter vanligt curcumin inte kommer i närheten av. 
 

Har en fråga om min pappa som har cancer och tappar mycket i vikt. Jag är orolig att han kommer att tyna bort. Vad kan man göra?

Personalen på sjukhusen gör givetvis sin bedömning och behandlar efter de riktlinjer och den kunskap de har. Detta innefattar vanligen energität kost samt näringsdrycker. Nu är jag inte insatt i din pappas tillstånd men det är vanligt att personer med cancer drabbas av något som kallas kakexi vilket innebär förlust av muskelmassa men även organ kan ta stryk. Faktum är att kakexi är en vanlig dödorsak hos cancerpatienter. Kakexi beror egentligen inte primärt på att han får i sig för lite kalorier utan på en systemisk inflammation i kroppen. 

Det finns några studier som visar att ketogen kost, dvs kost som inte innehåller socker eller kolhydrater har en gynnsam effekt på kakexi. Anledningen är att kolhydrater triggar utsönding av insulin som ökar produktionen av dåliga inflammationsökande ämnen. Även eventuell medicinsk behandling kan förvärra tillståndet så klart.  I en mindre studie (1) från 1988 lät man fem cancerpatienter i sex dagar gå på näringstillförsel bestående av 55% kolhydrater i 6 dagar. Under denna period gick den genomsnittliga kroppsvikten ned något (-0,4kg). Efter dag sex fick patienterna en ketogen näringstillförsel med samma energiinnehåll som föregående testperiod. Den ketogena testperioden varade i sju dagar och den genomsnittliga kroppsvikten ökade med 1.9kg. Det här är väldigt intressant då en ketogen kost vanligen innebär att man går ned i vikt... om man är frisk. Det finns indikationer från forskning (2,3,4) att en ketogen kost har fördelar även om den inte innebär kalorirestriktion och detta gäller både på vikt, inflammation och progression av sjukdom, bl a har man sett att ketogen kost minskar nivåerna av bl a interleukin-6 vilket är en markör för inflammation.

En strikt ketogen kost kan vara svårt att följa för vissa och man kan därför tänka sig att man eliminerar allt socker och raffinerade kolhydrater samt alla synliga kolhydrater såsom ris, potatis, pasta, bröd. Utöver detta skulle jag se över intaget av vilka fetter han får i sig. Omega-3 fettsyror hämmar den inflammationsinducerande effekten som kolhydrater har och omega-6 fettsyror och insulin har. De flesta näringsdrycker som ges till patienter är baserade på mjölkprotein (allergent, t ex vassleprotein är bättre), maltodextrin (snabb kolhydrat), rapsolja (okej men olivolja är bättre) och solrosolja (innehåller stor andel linolsyra som är en omega-6 fettsyra). Jag skulle se en sån dryck som att lägga en bra grund för att gynna inflammatoriska processer i kroppen, inte tvärtom vilket borde vara målsättningen vid de flesta sjukdomar, i synnerhet de stora folksjukdomarna och inte minst vid kakexi som faktiskt är en vanlig dödsorsak hos cancerdrabbade. Rimligen borde kosten baseras på grönsaker av olika slag, högt fettintag från en kombination av olivolja (innehåller oleinsyra som är bra), linfröolja (innehåller förstadium till omega-3 fettsyran EPA som är viktig för produktionen av antiinflammatoriska prostaglandiner) och fiskolja (som är en direkt källa för EPA), proteinintaget bör hållas på en normal nivå och protein från mjölk bör undvikas eftersom det är allergent (5). 

Du ska givetvis inte göra några förändringar i din pappas kost utan att fråga ansvarig läkare eller dietist först men det faktum att han går ned i vikt nu kan ju ses som ett misslyckande. 

Källor:
1. Am J Clin Nutr 1988;47:42-8. 
2. Nutrients. 2018 Feb; 10(2): 206.
3. Br J Cancer. 1987 Jul;56(1):39-43.
4.  PLoS One. 2016; 11(5): e0155050.
5. Korean J Food Sci Anim Resour. 2018 Aug; 38(4): 780–793.

 

Aspartam, är det farligt?

Aspartam är ett sötningsmedel som är ungefär 200 gånger sötare än vanligt socker vilket betyder att man på ett ungefär kan använda 200 gånger mindre aspartam än socker i den produkt man vill söta. Aspartam är kemiskt sett en metylester av aspartylfenylalanin, det sistnämnda är en dipeptid (två aminosyror som sitter ihop) av aminosyrorna arparaginsyra och fenylalanin. Båda dessa aminosyrorär naturligt förekommande i allt protein som vi får i oss. Forskning att dipeptiden bryts ned i matsmältningen och alltså frigörs metanol (träsprit), asparaginsyra och fenylalanin. 

Det finns många som har åsikter om aspartam och livsmedelstillsatser i största allmänhet. Forskningen har inte kunnat bevisa att aspartam är skadligt men man har kunnat påvisa att vissa personer kan drabbas av huvudvärk. Det finns säkert en massa andra symtom som olika individer upplever men merparten av dessa bör kunna elimineras om aspartamkonsumtionen sker parallellt med intag av protein som tillför samtliga aminosyror. 

Som alla vet vid det här laget får vi ju i oss metanol från andra saker också... I den debatten kan man ju vrida och vända på argumenten.... Formaldehyd är genotoxiskt, en bevisad carcinogen men bildas faktisk i kroppen från folat. Myrsyran som bildas när formaldehyd oxiderar används i kroppen för att bilda 10-formyltetrahydrofolat (en form av folat) som fungerar som substrat ett enzym med det simpla namnet  fosforibosylaminoimidazolkarboxamidformyltransferas som används i syntesen av nukleotider som används i uppbyggnad av DNA och RNA. Folat - som bildar formaldehyd - är också det ämne som dödar celler som inte kan metabolisera formaldehyd. Ganska intressant. 

Min åsikt är att aspartam är inget som kroppen behöver, det gör ingen nytta, är "man-made" och belastar t ex leverns detoxifieringssystem i onödan. Inte för att det frigörs lite metanol (oxiderar till formaldehyd som oxiderar till myrsyra) men det är onödig belastning och de två aminosyrorna i fri form tillför inte heller något positivt. Därför bör man undvika eller begränsa intaget där man kan. Till barn tycker jag att man absolut inte ska produkter innehållande något sötningsmedel. 

 

Vilken form av Vitamin D3 är bäst?

I princip allt D3 produceras på samma sätt, dvs från lanolin, utvinns 7-dehydrokolesterol som UV-strålas så att kolekalciferol bildas (D3). Vet inte hur många fabriker runt om i världen som gör denna process men det är ganska stor sannolikhet att många olika kosttillskott innehåller exakt samma råvara i grund och botten. Då är det beredningsformen och kosttillskottstillverkarens skiljs som avgör. Med skiljs åt menar jag om tillverkaren är kapabel att få rätt mängd D3 i varje kapsel/tablett/ flaska men det är ju inte någon rocket science precis. D3 tas upp bättre tillsammans med fett men då ska man ta hänsyn till att studier görs på tom mage och vanligen tar man D3 tillsammans med mat så skillnaderna jämnar ut sig under verkliga förhållanden. 
 

Är D3 som bildas i huden bättre än kosttillskott?

Du syftar troligen på D3-sulfat. Nej det stämmer sannolikt inte. I studien "Synthesis and biological activity of vitamin D3-sulfate"  visade man följande:

"Vitamin D3-sulfate has less than 5% of the activity of vitamin D3 to mobilize calcium from bone and approximately 1% of the ability of vitamin D3 to stimulate calcium transport, elevate serum phosphorus, or support bone calcification. These results disprove previous claims that vitamin D3-sulfate has potent biological activity, and they further do not support the contention that vitamin D-sulfate represents a potent water-soluble form of vitamin D in milk."

Studien finns i sin helhet på: http://www.jbc.org/cgi/pmidlookup?view=long&pmid=6256368

 

Har du några tips på utmattade binjurar?

Ja förutom att du bör undvika stress, försöka att vila upp dig och tillåta att kroppen vara trött snarare än att dricka en massa kaffe eller energidrycker så bör du dels se till att du få i dig ordentligt med vitamin C men också pantoten, även känt som vitamin B5. Studier indikerar att pantotensyra kan hjälpa binjurarna att bli mer känsliga mot ACTH (1). Andra kosttillskott som kan vara intressanta är bl a Ashwagandha och lakrisrot. 

1. Biol Pharm Bull. 2008 Jun;31(6):1205-8.

 

Är EAA bättre än BCAA för mig som tränar?

Om du skulle leva och träna i ett laboratorium och det enda du åt var någon av dessa så skulle EAA absolut vara bättre än BCAA. EAA, t ex den sammansättning vi använder i Esapro är framtagen för att bibehålla muskelmassa hos astronauter så den produkten är väldigt bra om du bor i ett lab. Även om BCAA initierar proteinsyntes lika bra så behövs de övriga aminosyrorna för att muskelproteinsyntes ska förverkligas. Om du däremot, som de flesta, bor i ett vanligt hem och äter vanlig mat så suddas skillnaderna ut lite. Om du t ex tar BCAA innan träning och äter protein efter träning så tillförs de aminosyror som behövs för att muskelproteinsyntes ska kunna ske men å andra sidan så är BCAA inte bättre än EAA och jag skulle inte chansa. Jag skulle m a o föredra EAA i alla lägen men före träning fungerar det med vilken som så länge du får i dig mat efter träningen.